Tysk

Sprogrejse lilleskole freinet privatskole Valby tysk

Tysk 6.-9.kl.

Hvordan faget varetages på Trekronergade Freinetskole

Vi bestræber os på at størstedelen af undervisningen fra start foregår på tysk, der naturligvis modereres efter niveau og årgang. 

Vi har et sproglokale, der æstetisk synliggør tysk, tyske udtryk, visuel kultur fra tysktalende lande, aktuelle tidsskrifter i forskellige genrer og tysk litteratur, der dagligt er tilgængeligt for eleven. Hverdagen på Freinet er præget af, at vi i fællesskabet både lærere og elever bruger udtryk på tysk. Tysk humor, slang og vendinger bliver øvet i mange forskellige kontekster. Et dynamisk kultursyn i udvikling. 

I tyskundervisningen arbejder vi med en praktisk-musisk lagring af sprogtilegnelsen og sætter en ære i, at følge med i ungdomskulturen bl.a. via kunst, film og musik fra tysktalende lande. 

Med fremførelse af eventyr fra fx Brødrene Grimm, karaoke til musikvideoer, reklameproduktion, og med kunstanmeldelser m.m. er det ”famlende eksperiment” her, hvor tysk indlæres via farverige blandede kommunikative færdigheder.

Sproget som kommunikationsmiddel er i centrum, og der vælges aktiviteter, som udvikler elevernes selvstændige anvendelse af fremmedsproget. Sprog og handling knyttes sammen. 

Elevernes selvtillid prioriteres højt sammen med utallige forskellige kommunikationsstrategier (det er naturligt at lave fejl) i læren af et nyt sprog. Det vigtigste mål i tyskundervisningen er, at lære eleverne at tale og forstå mest muligt, få kendskab til læren om grammatik, lære om samfunds- og kulturforhold i tysktalende lande samt bevare lysten til at lære endnu mere. 

Efterhånden i løbet af de fire år eleverne modtager tyskundervisning, planter børnene på tværs af aldersgrupper traditioner på skolen, hvor fx en bestemt tysk sang eller en tur i Zoo med ekspertviden af dyrebeskrivelser på tysk, bliver en fast ingrediens til faget, og noget de yngre børn venter på, bliver deres tur. 

Det sidste år af det fireårige tyskforløb afsluttes med en eventuel mundtlig eller skriftlig prøve (prøvefag til udtræk). Derfor vil en stor del af undervisningen sigte mod at blive klar til prøven. Der arbejdes ud fra typisk 4-5 overordnede temaer. Da eleverne skal øve sig på mundtlig fremstilling, er der øvelser i at holde oplæg af forskellig længde. 

De er nu ikke længere nybegyndere i deres andet fremmedsprog, og har erfaringer at bygge videre på. Det at opmuntre eleverne til at blive ved med at gætte løs, bruge sproget så meget som muligt, og at vi lærer i vores fejl, er med i den daglige undervisning. Derudover skal vi blive ved med at sætte de erfaringer i spil, som eleverne også har med sig fra bl.a. både dansk, engelsk og kulturfag ved at drage paralleller, sammenligne, reflektere og perspektivere i deres læringsproces.

 

Fagmål - delmål- slutmål 

 

Trekronergade Freinetskole lever op til folkeskolens Fællesmål for faget.