Dansk

Dansk 1.-6. klasse

Generelt om faget: 

I det tidlige arbejde med faget dansk i børnehaveklassen Stjernerne, arbejdes der med bogstaver, den første opdagende læsning og skrivning, fortælling, rim, remser og leg, som skal stimulere elevernes spirende lyst til at kommunikere og tilegne sig større viden inden for faget. Allerede i Stjernerne lægger vi vægt på, at eleverne møder meningsfulde og inspirerende materialer, som understøtter elevernes niveau og faglige progression.

I grundskolegrupperne betragtes danskfaget og elevens faglige progression over et seksårigt forløb. Der arbejdes med færdigheder inden for mundtlighed (det talte sprog), læsning, skriftlig fremstilling og forståelse for brug af sproget i formidlingen (fortolkning og kommunikation).

Igennem det 6-årige forløb i grundskolen, er det vores vision, at den enkelte elev udvikler sine danskfaglige kompetencer i eget tempo og i takt med den generelle faglige progression. Vi arbejder bl.a. med selvvalgt arbejde og interesseområder inden for det danskfaglige - på tværs af alder og klassetrin.

Undervisningen i overbygningen leder frem til de afsluttende eksamener i dansk. Eleverne lærer at fortolke, vurdere og perspektivere på baggrund af såvel umiddelbar oplevelse som analytisk fordybelse.

I overbygningen bliver eleverne fortrolige med fagets brede tekstbegreb og tematiske arbejde.

 

Hvordan danskfaget varetages på Trekronergade Freinetskole: 

Kommunikation, formidling og tekstarbejde er nøglebegreberne, når vi varetager indholdsområderne i danskfaget. Vi lægger vægt på, at eleverne hvert år videreformidler egen viden om fx selvvalgte emner, til de andre elever i gruppen, i forbindelse med fremlæggelser, foredrag, taler m.m. 

I 6. klasse afslutter eleverne deres grundskoleforløb med en individuel emneopgave, hvor de skal aflevere både en skriftlig opgave og en fremlæggelse.

Det leder frem mod projektopgaven i 9. klasse og ligger som en naturlig forlængelse og afsluttende opgave for grundskoletidens emnearbejde, hvor eleven kan vise sine kundskaber i arbejdsprocesserne inden for emnearbejdet. 

I det daglige vægter vi tid til læsning - både oplæsning og andre former for læsning. Oftest vælger eleven selv teksten. De ældre elever hjælper de yngre elever med begynderlæsning. Eleverne øver oplæsning eksempelvis på møderne, hvor børneaviser, egne tekster eller andre tekster med relevans for eleverne læses op.

Vi prioriterer daglig læsning gennem hele skoleforløbet og hjælper eleverne med at udvælge litteratur, der passer den enkeltes niveau. 

Gennem hele skoletiden præsenteres eleverne for både fiktive og faglige tekster. 

Gennem elevernes skoletid vil eleverne blive præsenteret for genre-, værk- og forfatterskabslæsning.

Alle elever på 1. og 2. klassetrin testes to gange om året i læsning med evaluerende læsetests. Øvrige tests anvendes ved behov.
 

Vi ser den danskfaglig læring ske i flere sammenhænge og på flere planer. Gennem den direkte kommunikation mellem lærer og elevgruppe i fagtimerne, hvor eleverne tilegner sig ny specifik viden eller evaluerer. Og i den læring, der opstår i kommunikationen mellem læreren og den enkelte elev, hvor læreren har mulighed for at vurdere og hjælpe eleven til det rette niveau. Den sidste, men mindst lige så vigtige, er den indirekte/uformelle kommunikation, når de største elever tager ansvar for at hjælpe de mindre i gruppen, eller når klassekammeraterne har brug for hjælp. 

Den Frie Tekst er en grundpille i Freinetpædagogikken. Arbejdet med barnets eget skriftlige udtryk, via Den Frie Tekst, er en vigtig del af vores skriftlige arbejde gennem grundskoleårene. Fri tekst er børnenes egne historier, som de - alt efter evne – tegner/illustrerer, skriver og læser højt for resten af gruppen. Hvert år deler eleverne deres tekster med resten af skolen. 

Målet med Den Frie Tekst er, at eleverne får mulighed for at arbejde med afsæt i deres egen erfaringsverden. De eksperimenterer og famler sig frem til en selvstændig skriftlig udtryksform og herved dannes et grundlag for - og en lyst til - at beskæftige sig med det mere formaliserede skriftlige udtryk, som undervisningen de sidste år i grundskolen og overbygningen fordrer. 

 

Fagets undervisningsformer: 

Vores fagdidaktik afspejles i de undervisningssammenhænge, -metoder og -materialer eleverne bliver præsenteret for gennem deres skoleforløb.

En del af undervisningen foregår på mindre trinopdelte hold i de enkelte grupper. 

Eleverne arbejder også både individuelt og i grupper, med bogsystemer og portaler.

Danskfaget er også en væsentlig del af tværfaglige emner, udstillinger, fremlæggelser og teater. Brugen af it er en naturlig del af elevernes arbejde.

Elevernes læring evalueres eksempelvis vha. logbog, portfolio, mundtlige- og eller skriftlige tilbagemeldinger, samtaler.

 

Del- og slutmål:

Trekronergade Freinetskole lever op til folkeskolens Fælles Mål for faget.

Vi står, i overensstemmelse med lovgivning, mål med folkeskolen, men på TFS betragtes danskfaget og elevens faglige progression som et sammenhængende seksårigt forløb. Så hav is i maven! Det gi’r mening til sidst.